Armand Duplantis på takterassen

Armand Duplantis tillbaka i Brf Block i sommar – ”Jag uppskattar verkligen Uppsala”

Världsstjärnan Armand Duplantis fortsätter att pendla mellan familjen i USA och sitt boende i Brf Block i Uppsala. Vi frågade honom vad han gillar mest med Uppsala, skillnaderna mellan USA och Sverige – och detaljen i sitt hem han inte kan leva utan.

Mycket har hänt under det senaste året för stavhopparen Armand Duplantis. I februari 2020 slog han först det sex år gamla världsrekordet med ett hopp på 6,17 meter, för att en vecka senare slå sitt eget rekord genom att hoppa 6,18 meter i Glasgow. Därefter har ”Mondo” fått ta emot både Bragdguldet, Jerringpriset och det internationella friidrottsförbundets (IAAF) pris för Årets manliga idrottare.

Till vardags representerar han Uppsala IF och i maj 2020 valde Armand att leta efter ett permanent boende även i Sverige efter att tidigare ha bott på arenahotellet. Valet föll på FFAB:s nybyggda Brf Block på Kapellgärdet.

– Jag uppskattar verkligen Uppsala. Det är supermysigt och påminner mig på vissa sätt om Lafayette i Louisiana där jag växte upp. Att bo i Brf Block är toppen eftersom det ligger perfekt för mig – det är både nära till IFU arena, där jag brukar träna, och samtidigt är det nära till både centrum och tågstationen. Jag kommer definitivt tillbaka till Uppsala i sommar!

Vad är viktigt för dig för att du ska känna dig hemma?

– En känsla av gemenskap är väldigt viktig för mig. Precis som där jag bor i Louisiana så är Uppsala en genuin universitetsstad vilket jag verkligen uppskattar. Dessutom är Uppsala en väldigt vacker stad, speciellt på sommaren.

Vad är det för skillnad mellan hur folk väljer att bo i Sverige jämfört med USA?

– Det är så klart ganska stor skillnad om man jämför kulturen i Louisiana med hur det är här i Sverige. Allt är så utspritt i USA, speciellt i Louisiana. Det är faktiskt ganska få som bor i lägenheter där. Louisianaborna vill bo i hus på stora tomter eftersom det inte finns så täta stadsdelar som det finns här i Sverige. Ärligt talat så ser jag det vackra i olikheterna och jag är glad att jag får uppleva båda sidor.

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

Jag är ganska lat när det kommer till inredning (skratt). För att känna mig hemma behöver jag egentligen bara en soffa och en tv. Men min mamma är här med mig en hel del så hon hjälper mig med resten. Jag har haft turen att vinna en hel del troféer under de senaste åren så de blir bra dekorationer när jag inte orkar köpa något annat. Men om jag ska nämna en sak som jag verkligen inte skulle vilja leva utan, så är det mitt badkar – speciellt när jag är här på vintern.

Hur ser ditt framtida drömhem ut?

Jag kan inte komma på så många saker jag skulle behöva i mitt drömhem. Jag är en ganska enkel person. För mig är det viktigast att vara på en plats som jag verkligen gillar och att ha de rätta människorna omkring mig.