På Nordens största vårdboende kan generationer mötas

En kilometer norr om Uppsala centrum ligger stadsdelen Kapellgärdet. Här finns numera Nordens största vårdboende, som också är en plats där flera generationer umgås.

När Fastighetsförädlarna i Mälardalen AB, FFAB, fick möjligheten att bygga samhällsfastigheter tvekade de inte. Önskan att få ta ett modernt grepp på stadsplaneringen, att få vara med och upprätta samhällsfunktioner och att få möjliggöra en kombination av förskola, vårdboende och bostadsrättsförening fanns redan när Jacob Sandberg startade företaget för ett decennium sedan.

I december 2017 påbörjades ett av FFAB:s hittills största byggprojekt Brf Block där vårdboendet Vård Norra & Södra ingår. Förutom de två vårdboenden – som med sina 201 lägenheter blir Nordens största – består Block även av 158 nybyggda lägenheter, garage och en förskola med fyra avdelningar. Det är ett miljöklassat kvarter som sticker ut bland de andra nybyggda fastigheterna i området.

”Eftersom vi var med redan i projekteringsstadiet kunde vi lyfta fram våra önskemål, få bort institutionsauran och istället ta fram en trivsam hotellkänsla”

– Zarko Ristic, byggprojektledare på Attendo.


Skapar goda livsmiljöer

– Vår vision är att bygga hus som skiljer sig från mängden, oavsett var i Sverige vi bygger, och att skapa en arkitektur som harmonierar med miljön runt omkring. Det var en av anledningarna till att vi valde att mura ytterväggarna på plats i Uppsala av tegel bränt i Danmark. Vi ser Brf Block med sitt vackra tegel och alla murningsdetaljer som ett sätt att hylla marken och området, då Uppsala är känt för sina många tegelbruk som fanns här förr i tiden, berättar Jacob Sandberg.

Efter flera månaders projektering tillsammans med bland andra Uppsala kommun, arkitekt Andreas Martin-Löf, Veidekke och Rikshem, som långsiktig ägare av de båda vårdboendena, kunde bygget påbörjas under hösten för fyra år sedan.

Fredrik Edlund är Rikshems regionchef för Mälardalen:

– Att få frågan från FFAB och möjligheten att äga samhällsfastigheter på en tillväxtort som Uppsala var ett efterlängtat projekt. Kapellgärdet är ett mycket spännande område där vi känner att vi kan bidra till att skapa goda livsmiljöer för människor.På innergården möts generationer

För att kunna följa företagets vision om att alltid skapa mervärde för de boende och bästa förutsättningar för gemenskap har FFAB bland annat byggt en innergård som bostadsrättsföreningen, förskolan och äldreboendet delar.

– Att i den här typen av byggnation låta vårdbolaget vara med och påverka redan från början är ingen självklarhet. Men vi ville verkligen att hyresgästen Attendo skulle få ge sin input redan i projekteringsstadiet för att vi tillsammans skulle kunna genomföra ett unikt och funktionellt äldreboende, säger Jacob Sandberg.

Bygget av de två vårdbyggnaderna har också varit en utmaning ur ett verksamhetsperspektiv, på grund av kommunens krav på detaljplanens utformning.

– Vi ville såklart se till att boendet skulle bli så effektivt som möjligt, men utan att snåla på detaljer och ytor som tillför premiumkänsla och trivsel, säger Zarko Ristic, byggprojektledare och projekteringsansvarig på Attendo.Sport eller kultur? Två olika boendekoncept

De båda vårdbyggnaderna har fått olika koncept. Vård Norra som stod färdigt för ett år sedan har sport och spa som tema. Temat för Vård Södra är kultur och nöje. Vad de båda husen dock har gemensamt är en spatiös, inglasad terrass med en hisnande utsikt över hela Uppsala.

– Eftersom vi var med redan i projekteringsstadiet kunde vi lyfta fram våra önskemål, få bort institutionsauran och istället ta fram en trivsam hotellkänsla. Det känns lyxigt när du kommer in i Attendos entré med högt i tak, vackra material och noggrant utvalda färger, säger Zarko Ristic.

På plan tio ligger kontor och personalrum och i källaren finns en stor tvättstuga. För att underlätta för personalen finns också praktiska tvättnedkast på varje våningsplan, så tvätten direkt hamnar i källaren och personalen slipper åka upp och ner. På innergården finns sällskapsytor, en pergola med intilliggande bouleplan och grillplats, samt ljudpelare som spelar musik och läser upp sagor till alla som är sugna på att bli underhållna.

– Vi tror verkligen på att alla har utbyte av varandra och den gemensamma innergården. Nordens största vårdboende är mer än bara ett boende. I det här kvarteret har vi samlat bostadsrätter, förskola och äldreboende – olika skeden i livet som förenas på samma yta, säger Jacob Sandberg.