balkong

Utnyttja balkongen till max – så inreder du en balkong som passar just dig

Balkongen kan vara ett extra rum under sommarhalvåret – men hur skapar du den där perfekta känslan på balkongen? Hur ska du tänka med inredningen och vad kan du odla? Här får du några knep som maxar balkongen i sommar.




Möblera efter behov

Den första frågan du ställa dig är vad du vill använda din balkong till. Vill du utnyttja varje liten vrå till odling? Ja, då kanske du bara ska ha en enkel stol som ger dig möjlighet att sitta och njuta av växtligheten? Men om du drömmer om en balkong där du har plats att umgås med vänner och familj, kan det vara smart att till exempel odla på höjden så att det finns yta kvar för mysiga loungemöbler.

Odla på höjden

Att odla på höjden frigör plats, och det behöver inte vara svårt alls. Rustika trähyllor i flera nivåer och klassiska blomlådor som numera finns i snygga minimalistiska varianter är ett sätt att få upp odlingen litegrann. Men du kan också sätta upp en spaljé där klätterväxter kan få slingra sig upp. Ett snyggare insynsskydd får du leta efter! Armeringsnät blir bra spaljéer och är billiga, tar inte så stor plats och ger en lätt industriell känsla.

Läget, läget, läget

Precis som med bostäder är läget bland det viktigaste när du ska odla på balkongen. Har du balkong i söderläge kan det bli riktigt varmt på sommaren, samtidigt som en balkong i nordligt läge kanske inte ger tillräckligt med ljus för vissa växter. Passa på att ställa många frågor till dem som jobbar i trädgårdsbutiken så att du får växter som trivs och frodas på just din balkong.

Växtvägg?

Vill du totalt omge dig av växtlighet finns det system som du kan sätta upp över en hel vägg, och som lämpar sig för så kallad hydroponisk odling. Det innebär att du odlar utan jord. Då sår du helt enkelt fröna direkt ner i vatten med växtnäring eller i lecakulor som har direktkontakt med vattnet. Se bara till att vattnet och näringen inte tar slut och fyll på ofta när det är som varmast. Sallat, basilika, persilja, dill och koriander passar bra att så direkt i vatten medan lite grövre växter som tomat, chili, jordgubbar, rosmarin och timjan funkar bättre i lecakulor. En bonus med hydroponisk odling är att du dessutom slipper smutsa ner händerna med jord.

Lampor är lika viktigt inne som ute

I Sverige är vi lyckligt lottade med långa ljusa sommarkvällar, men det blir ju faktiskt mörkt till slut och då vill du kunna tända upp på balkongen. Utöver att tända ljus och att ha lampor längs med räcket finns det i dag finns en uppsjö av olika sorters lampor – trendiga golvlampor, praktiska solcellsdrivna lampor och mysiga ljuslyktor. Att vi ska ha många ljuskällor inomhus får vi höra ofta, men samma tanke bör vi ha när vi inreder vår balkong. Låt fantasin flöda fritt!

Glöm inte värmekällorna

Även om kvällarna är långa på sommaren kan de ju bli lite kyligare än vad vi hade önskat. Vackra plädar och filtar ger både värme och en ombonad känsla på balkongen, och vill du få det ännu varmare kanske en terrassvärmare är något för dig? I dag finns det till exempel värmare som du kan sätta upp på väggen och ”golvlampor som både ger ljus och värme och gör att du kan njuta av balkongen till långt in på småtimmarna.