Välkommen till Brf Block

Kapellgärdet, Uppsala

Välkommen till ett omsorgsfullt gestaltat bostadshus som präglas av estetik, bekvämlighet och avkoppling.

De 158 arkitektdesignade, yteffektiva lägenheterna om ett till fem rum och kök har fått ett optimalt ljusinsläpp, öppna planlösningar och högt i tak. Föreningen har dessutom tre gemensamma takterrasser med utekök och ett eget spa med utsikt över Uppsala city.

Kvarteret utgörs av två huskroppar sammanfogade i en vinkel. Lika men olika, med en återkommande rytm såväl inom som mellan de båda husen. Som en bugning gentemot de många tegelbruk som en gång låg i omgivningarna är husen uppförda i högkvalitativt tegel – hörnkvarteret Block får en stark, modern identitet med en ödmjukhet som hedrar gammal tegelarkitektur.

Fakta om projektet

Projektnamn: Brf Block
Kommun: Uppsala
Område: Kapellgärdet
Antal lägenheter: 158 st
Upplåtelseform: Bostadsrätt
Bostadstyp: Lägenhet, 1-5 rok
Storlek: 24-113 kvm boarea
Status: Färdigställt.
Inflyttning: 2020

Föreningen har tre gemensamma takterrasser med utekök och ett eget spa med utsikt över Uppsala city.

Lägenheterna

Ljus och rymd är bärande beståndsdelar för boendet i Block. En öppen planlösning och stora fönsterpartier ger varje lägenhet rikligt med ljusinsläpp och generös utsikt. Såväl balkongfronter som skjutdörrar ut mot balkong är i glas och generösa takhöjder bidrar ytterligare till ljus och rymd i lägenheterna.

Ljust pigmenterad ek täcker samtliga golv, utom i badrummen där en lika smakfull som tålig granitkeramik i nyansen Swedish Green ger det en klassisk touch.

Väggar och innertak går genomgående i vilsamma, ljusa kulörer medan strömbrytare och eluttag är i ett mattsvart utförande. Badrumsväggarna är klädda i matt, vitt kakel i tegelmönster vilket påminner om husets fasader.

I de handtagslösa köken råder en lättskött, praktisk och tålig men elegant urban stil. Sammetsmatta skåp- och lådfronter med integrerade vitvaror ger en sober känsla som samtidigt spelar mot robusta bänkskivor i kvartskomposit och kontrasterande vattenblandare i svart borstad krom, särskilt framtagna för Block.

De svarta blandarna återkommer i badrummen som har försetts med rektangulärt handfat samt svarta spottar i tak och under spegelskåp. Många av lägenheterna har fristående badkar.

Matgeek besöker Brf Block

På Brf Blocks soliga terrass visar Matgeek oss hur man bäst lyckas med fantastiskt goda ribs även på en elgrill.
Se filmen och upplev en del av Brf block!

Följ med hem till Sofia & Ludwig

Sofia och Ludwig visste att de var ute efter 3:a när de började leta lägenhet. Men de hade svårt att hitta något som de var riktigt nöjda med, tills de hittade Brf Block. Hör dem berätta om allt från materialval till terrass.

Matgeek återvänder till Brf Block

Sensommarkvällar med sol kräver grillning och återigen fick vi besök av Matgeek. Det bjöds på riktigt goda sliders för de nyinflyttade grannarna i Brf Block och en rundtur i spaavdelningen med vacker utsikt över Uppsala.

Om Brf Block

Från Block har man fri sikt åt framförallt norr och väster, med den klassiska Uppsalavyn där domkyrkan och slottet utmärker sig. Ena huset rymmer till största delen mindre till medelstora välplanerade lägenheter, medan det andra domineras av bostäder med lite större ytor och fler rum, främst anpassade för barnfamiljen.

Med den nya snabbcykelbanan precis utanför Block når man snabbt Uppsala Resecentrum. Här finns såväl fjärr- som pendeltåg och Uppsalas samtliga busslinjer.

”De två husen är besläktade men med varsin karaktär. De är inte tvillingar, utan kusiner” – som arkitekt Andreas Martin-Löf uttrycker det.

Material och detaljer

I husets inre förenas harmonisk design med god funktion. Ytorna är matta och varma, materialen noga utvalda och av hög kvalitet.
Lägenheterna i Block är genomtänkta in i minsta detalj, från de mattsvarta ytorna till glaspartierna mot utsikten.

”Tanken är att man ska mötas av en mjuk, välkomnande atmosfär” – säger arkitekten Andreas Martin-Löf.

Granitkeramik är ett idealiskt val för badrumsgolvet, både ifråga om estetik och funktion. Plattorna är ytterst hållfasta och saknar nästan helt sugförmåga.

Granitkeramik är gjort av finmald porslinslera, med samma beståndsdelar som granit. I Block har golvet färgen Swedish Green, med ett klassiskt vackert utseende.

”Vi har valt fönsterkarmar av metall i stället för trä, som vi tycker ger ett klumpigt intryck”, förklarar arkitekten Andreas Martin-Löf. Metallkarmarna har lackats i dova kulörer, som ramar in utsikten och ger rummen en sober karaktär. De dova kulörerna harmonierar också väl med byggnadens fasadmaterial.

Ek har alltid betraktats som ett lyxigt material. Inte bara på grund av den bildsköna ådringen och färgen, utan också för att det är ett av de hårdaste och därför mest slitstarka träslagen. Det är även ett klassiskt inredningsval som motstår trender. I Block täcks samtliga golv av ljust pigmenterad ek med sidenmatt finish, utom i badrummet.

För arbetsbänkarna i köket har Andreas Martin-Löf Arkitekter valt skivor av kvartskomposit, som påminner om kalksten till utseendet. Det är ett av de tåligaste och mest hygieniska materialen på marknaden, eftersom det är helt porfritt och därför inte släpper igenom bakterier. Kvartskomposit består till största delen av kvarts, ett naturmaterial som pressats och gjutits till optimal hårdhet.

En rad väl genomtänkta detaljer som tillsammans bildar en balanserad helhet – det är vad som summerar arkitekturen i Block. Blandarna i kök och badrum är av samma svartborstade krom. Den mattsvarta nyansen är ett ledmotiv som går igen i såväl trapphus som fönsterkarmar och strömbrytare.

Entréerna är välkomnande och rymliga, inspirerade av forna tiders praktfulla portar. Formgivningen av entréerna skapar en kontrast till det traditionella teglet i fasaden, med golv i rå, polerad betong. Den mattsvarta tonen på väggarna är ett genomgående tema för husets interiöra design.

”Vi skapar miljöer som människor vill vara i”

– Andreas Martin-Löf, som idag räknas in bland landets främsta arkitekter. Hans kontor har gjort sig kända för att skapa unika, exklusiva bostäder. Martin-Löf själv menar att det handlar om att göra modern arkitektur vacker.

Arkitekten

Det brukar vara med arkitekter som med årgångsvin: de blomstrar på ålderns höst. Den sanningen gäller inte för Andreas Martin-Löf, som på kort tid blivit en av landets mest tongivande unga arkitekter. Det som skiljer hans arkitektkontor från andra är inte bara den breda repertoaren, som sträcker sig hela vägen från kulturhus till prisvärda modulbostäder. Utan också Martin-Löfs expertis inom en speciell sorts byggnader – de riktigt unika och exklusiva bostäderna.

– Vi skapar miljöer som människor vill vara i. Jag tror att jag, tillsammans med mina uppdragsgivare, har lyckats visa att modern arkitektur kan vara vacker och innovativ, säger Andreas Martin-Löf.

Det nya hörnhuset Block i Kapellgärdet, Uppsala, är ett bra exempel på Martin-Löfs filosofi om just detta: det vackra och det innovativa. Det handlar om en lågmäld enkelhet där inget har lämnats åt slumpen. Redan i entrén möts man av arkitektur i den högre skolan. Det råa, slipade betonggolvet signalerar modernitet samtidigt som entrén är ovanligt generös, som en blinkning till gamla tiders praktfulla portar. Så fortsätter det ända upp till takterrassen: varje liten detalj är noga genomarbetad. Från valen av material till de noga avvägda planlösningarna, designade för maximal utsikt och ljusinsläpp. Från de mattsvarta ytorna i köken till de mörka, tonade blandarna. Från den asymmetriska takformen till den särskilda teknik som använts för att ge tegelfasaderna ett nyskapande uttryck.

Att arkitekturen i Block bygger på en genuin grundtanke syns också på långt håll. De två huskropparna har ett yttre som utmärker sig. Inte minst för att de formgivits för att upplevas som besläktade, men med varsin personlighet. Kusinerna, som Martin-Löf kallar dem, möts i en vinkel och bildar en sorts hörnsten längst ut i kvarteret.

– Tegelfasaderna i två kulörer är viktiga, men också kompositionen där taket skapar kontrast mot fasaden. Det är ett medvetet spel mellan repetition och variation.

Platsen

Man kan känna närhet till stad och natur bara genom att titta ut genom fönstret. I sydväst finns Uppsalas gemytliga stadskärna. Strax norrut ligger Röbo friluftsområde och Gamla Uppsala, med de ikoniska kungshögarna.

Kapellgärdet ligger just nordost om centrala Uppsala, mitt emellan sprudlande samtid och storslagen historia, mellan hektiskt cityliv och naturens lugn. Från Block har man fri sikt åt framförallt norr och väster, med den klassiska Uppsalavyn där domkyrkan och slottet utmärker sig.

I Kapellgärdet finns gym, frisör och närbutik, och fler butiker tillkommer hela tiden. I närområdet finns två förskolor (en kommunal och en Montessori) och ytterligare en planeras i just Kapellgärdet. På kort promenadavstånd nås också tre grundskolor och ett gymnasium.

Med den nya snabbcykelbanan precis utanför Block når man snabbt Uppsala Resecentrum. Här finns såväl fjärr- som pendeltåg och Uppsalas samtliga busslinjer.

Ett stenkast söderut ligger Vaksala torg med en galleria, Systembolaget, apotek, en större mataffär, sushi- och hamburgerrestauranger, bokhandel, kaféer och torghandel under säsong. Vid Vaksala torg ligger även det riksberömda kulturcentret Uppsala Konsert & Kongress med allt från konserter till ståuppshower. Klassiska anläggningen Fyrishov, Sveriges mest besökta arena och femte största besöksmål, ligger lika nära fast rakt västerut från Kapellgärdet. På Fyrishov finns det omtalade äventyrsbadet, idrotts- och mässhallar.

Under 1600-talet gick Uppsalas stadsgräns just här och Kapellgärdet räknades som landsbygd. I takt med att staden växte och industrialiseringen bredde ut sig kom området att snabbt byggas ut med småindustrier som brännerier och tegelbruk. Just tegelbruken är en 700 år gammal Uppsalaspecialitet då stadens tjocka lager av ishavslera har gjort förutsättningarna för olika former av lervarutillverkning extra bra.

Lerbruken är borta i dag men historien lever kvar norr strax om Kapellgärdet: Gamla Uppsala räknas som centralpunkt i den förhistoriska maktstrukturen i Sverige och här finns bland annat det världsberömda gravfältet Uppsala högar med Kungshögarna som troligen blev sista viloplats för tre Sveakungar för långt över 1000 år sedan. I Gamla Uppsala står bland mycket annat Gamla Uppsala kyrka kvar med anor från 1100-talet. Ett museum i Gamla Uppsala ger god inblick i områdets rika kulturhistoria.

Nordväst om Kapellgärdet ligger Röbo friluftsområde, även det med intressant historia men i dag främst nyttjat för rekreation, lek och träning. Här finns löparspår, skidspår på vintern, ett stort utegym och en naturlekplats för barn. Och stora ytor att bara promenera eller ta det lugnt på.

Livet i Block

Kultur och natur, stad och strövområden. Träning och avkoppling, skolor och kommunikationer. Och smidig pendling till Stockholm. I Block är det nära till det mesta som man kan tänkas behöva

Kvartersliv

Kapellgärdet utvecklas nu till ett levande kvarter, inte minst med restaurangen och cafét som planeras i fastigheten intill Block. Ett stenkast åt söder finns folklivet på pampiga Vaksala Torg, med krogar, caféer och konserthall.

Tio minuter från city

Med snabbcykelbanan når man city på tio minuter, med hela dess utbud av shopping, blomstrande stadsparker och kvalitetskrogar. Vid Centralstationen finns en stor cykelparkering samt en rad busslinjer, SJ- och pendeltåg. Uppsalapendeln går varje halvtimme och tar dig till Stockholm Central på 55 minuter.

Motion och träning

Den som föredrar gym behöver inte gå längre än till det egna kvarteret, Kapellgärdet. Norrut ligger Röboparken, för den som vill träna i det fria. Är man mer intresserad av sport finns den stora anläggningen, badhuset och arenan Fyrishov på kort promenadavstånd, med allt från sporthallar till motionsbassänger, Friskis & Svettis, bowling och äventyrsbad för barnen.

Avkoppling

Tre takterrasser med bokningsbart spa, utekök, odlingar och pergola. En innergård med trädgård. Och Röbo friluftsområde tillsammans med Uppsala Högar, som nära utflyktsmål för en picknick eller promenad. Möjligheterna till avspänt umgänge och avkoppling är många, vilket också är en av de bärande ideérna med Block.

Service i närheten.

Det finns grundskolor och förskolor på gångavstånd. Ytterligare en förskola är på gång i själva Kapellgärdet, som även har en närbutik. Strax i närheten finns Vaksala Torg med galleria, Systembolaget, apotek, en större mataffär, sushi- och hamburgerrestauranger, bokhandel, caféer och torghandel under säsong.

Ett optimalt läge

Kultur och natur, stad och strövområden. Träning och avkoppling, skolor och kommunikationer. Och smidig pendling till Stockholm. I Block är det nära till det mesta som man kan tänkas behöva.