En lek med det väldigt enkla – möt arkitekten Andreas Martin-Löf

Arkitekten Andreas Martin-Löf tar bostadsarkitektur på allvar och han vill skapa miljöer som människor verkligen vill leva i. Hans arkitektur är alltid ambitiös och med en förkärlek för enkla och tydliga uttryck uppskattas hans hus av många. Ett av hans senaste projekt är Brf Block i Uppsala som han ritat på uppdrag av fastighetsbolaget Fastighetsförädlarna i Mälardalen AB, FFAB.
Även om Andreas Martin-Löfs arkitektur vid en första anblick ser enkel och självklar ut är den inte okomplicerad att få till. Det ligger alltid hårt jobb och mycket tankekraft bakom varje projekt. Det är nog därför han på så kort tid, trots sin relativt unga ålder, kommit att bli en av Sveriges mest tongivande arkitekter. Han har inte bara blivit hyllad hemma i Sverige – även internationellt har hans tydliga arkitektur blivit uppmärksammad.

Det är dock svårt att sätta Andreas Martin-Löf i ett fack som arkitekt. Visst, han har en specifik stil i sin arkitektur, men typen av projekt han tar sig an skiljer sig ofta åt. Det är såväl billiga modulhus och inredning som privata lyxvillor och konverteringar av kulturhus. Han har ritat både de billigaste och de dyraste lägenheterna i Sverige. Men oavsett projekt så är ambitionsnivån alltid lika hög.

– För oss är bostadsarkitektur alltid på allvar. Det är hus som ska stå i generationer och de förtjänar att utformas därefter, säger Andreas Martin-Löf.


”Alla hus kan inte skrika högst”

Ett av de senaste årens projekt är Brf Block på Kapellgärdet i Uppsala som han fick i uppdrag att rita åt fastighetsbolaget FFAB. Husen står nu klara och många boende har flyttat in. Det blev två tegelbyggnader i vinkel som skapar en dynamisk innergård medan färgnyanserna i det handgjorda teglet ger de rena linjerna en vacker effekt.

– I ett tidigt skede bestämde vi oss för att vi ville skapa något som stod ut i området, en vacker byggnad med genomtänkta materialval från insidan ut. Vi ville skapa boenden och miljöer där människor verkligen trivs att bo. Därför var det också så viktigt att välja en arkitekt som bryr sig om varje liten detalj och som aldrig tappar fokus på design och kvalitet. För oss var Andreas därför ett naturligt val, säger Jacob Sandberg, vd på FFAB.

Själv säger Andreas Martin-Löf så här om Block:

– Vi skapar miljöer som människor vill vara i. Alla hus på en gata kan inte skrika högst för då skulle det bli en jobbig stad att leva i. Jag tror att jag lyckats visa att modern arkitektur kan vara både vacker och innovativ.

Vad utmärker arkitekturen i just Block?

– Omsorgen som är lagd på varje lägenhets planlösning och den ambitiösa tegelarkitekturen där till och med balkongernas fronter är klädda i vackert danskt tegel.

Har du själv någon favoritdetalj?

– Jag gillar takfotsdetaljen som är olika utformad på de olika byggnadsvolymerna, säger Andreas Martin-Löf.