Balanserat, barnsligt och bacillfritt – inredningstrenderna för 2021 är här

När Sveriges trendexpert Stefan Nilsson, i samarbete med NCS Colour, berättar om årets viktigaste trender inom lifestyle, design och beteenden är matinspirerade färger, lekfullhet, vintage, aktivism och årets inredningsväxt några av dagens huvudpunkter.

Vilka är årets viktigaste färgnyanser, Stefan?

– Beetrot balance, vilket innebär en balanserad färgskala med inspiration hämtad från ätbara saker som rödbetor, senap, kikärtor, bröd och ärtor dominerar framöver. Harmoniska färger, dock ej monokroma i en nyans, utan blandade jordnära färger med en mörkare skugga för att skapa edge och spänning. Dessutom har svart och vitt fått en ny plats i vår inredning, och blivit accentfärger istället för tvärtom.

”En balanserad färgskala med inspiration hämtad från ätbara saker som rödbetor, senap, kikärtor, bröd och ärtor dominerar framöver”


Pandemin lämnar spår även i inredningstrenderna

– Vi tillbringar mycket mer tid hemma nu och våra hem har för många blivit både arbetsplats, gym och hem. Här är sex intressanta trender för 2021. Men kom ihåg att trender inte behöver följas, man kan förhålla sig till dem och förstå! Och relax, everything changes.

  1. Det tysta hemmagymmet och designade träningsredskap. När vi tränar hemma i vardagsrummet måste vi se till att ljudisolera så att vi inte stör grannarna i huset eftersom de kanske sitter i digitala möten. Träningsredskapen ska också vara så snygga att de kan ligga framme och vi har stora spegelskärmar för att kunna delta i gruppträning.
  2. Ett bacillfritt och rent hem. På grund av rådande pandemi är vi extra medvetna om hygien och saker får gärna ha dubbla funktioner, till exempel kommer lampor som renar mobiltelefoner, klädgarderober som rengör kläderna när man hänger in dem samt blandare du inte behöver vidröra. Helt enkelt ett beröringsfritt och rent hem.
  3. Lyxiga uteplatserna i sommar. Vi vistas utomhus i ännu större utsträckning och flera exklusiva möbelmärken gör nu även finmöbler för uterummet. Eleganta möbler som tål att stå ute i regn och fukt året om.
  4. Gröna växter i hemmets alla vrår. Det är skönt att kunna ta en paus i arbetet för att pyssla om sina växter. Dessutom är gröna växter bra för inomhusluften, och gullrankan är så bra på att rena luft så att Nasa pratar om att ta med den på nästa rymdresa. Årets inredningsväxt är dock parasollträdet.
  5. Färgglada detaljer i hemmet. Vi låter detaljer som lister, tak, kakel och klinker sticka ut i mumsiga färgnyanser. Även elektriska apparater som brödrostar och kaffemaskiner blir färgklickar och skapar dynamik åt hemmets inredning.
  6. Under pandemin ville vi först göra fint hemma, sedan insåg vi att vi behövde göra hemmen mer ergonomiska, funktionella och jobbvänliga. Nu vill vi förändra igen och skapa lite lekfullhet och ett ombonat och harmoniskt hem. Vi vill slappna av, luta oss tillbaka och inte ständigt vara iakttagna.