Så lyckas du med ljussättningen av balkong och uteplats i sommar

Ett härligt extrarum är något som vi gärna vill ha. Genom några enkla grepp kan du skapa en skön utomhusbelysning som både lyser upp utomhus, men som också gör att inomhusmiljön känns större.

Ute blir en förlängning av inne vilket skapar rymd och känsla. Även om sommarnätterna är ljusa och långa, kan rätt ljus skapa dekorativa effekter och en harmonisk miljö som du har glädje av året runt.

Sex saker att tänka på när du ljussätter din balkong och uteplats

 1. Förutsättningar
  Kolla med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om man får sätta ljus på sin balkong och vad som gäller. Om du bor i lägenhet kan det vara bra att säkerställa så att du inte riskerar att blända grannen nedanför eller på sidorna.
 2. Hjälp eller inte
  Ska du göra en fast installation utomhus så ska du alltid anlita en behörig elektriker. Vill du koppla in något i ett befintligt uttag kan du göra det själv så länge du har säkra produkter lämpliga för utomhusmiljöer.
 3. Säkerhet
  Alla produkter utomhus måste ha en hög IP -klassning, som lägst 65 IP, vilket innebär att det klarar regn och vatten.
 4. Ljus utsikt
  När du placerar dina ljuskällor utomhus, tänk då på hur du upplever ljussättningen inifrån. Använd gärna en dimmer för att kunna anpassa ljusbilden efter dygn, årstid och stämning.
 5. Blanda och sprid
  Precis som inomhus är det bra att sprida ljuset. Tänk kreativt och använd uplights, fristående glober, ljusslingor, träd, blommor, väggar, räcken och stenar.
 6. Olika höjder
  För att få en bra spridning är det bra att variera ljussättningen i olika höjdled. Det ger en bra spridning och skapar rymd även om det skulle vara en liten balkong.