Så påverkas du av färgerna i ditt hem

Sugen på att måla om? Innan du gör någonting förhastat kan det vara givande att ta sig en funderare över vilken känsla du vill förmedla med ditt färgval – mer än att det ska passa inredningen såklart. Att färger påverkar oss är ingen hemlighet. Bortsett från kulturell bakgrund och minnen kopplade till vissa färger, har de en generell påverkan och triggar våra hjärnor. Och det kan vi passa på att dra nytta av. Med lite eftertanke kan du skapa rätt känsla för olika rum i ditt hem. Vi ger dig en snabb genomgång av färgernas psykologiska effekt.

Blått
Brr som i blått. Ja, blått är en kall färg och vi tenderar därför att frysa lättare i ett rum vars väggfärg är blå. Dock har färgen en förmåga att lindra stress och spänningar i kroppen och den sägs även öka vår kreativitet.

Grönt
Vill du maxa känslan av trygghet i ditt hem? Satsa på naturens färg. Grönt är en färg som tack vare dess lugnande effekt ofta används i inredningssammanhang. Även denna färg tenderar att lindra stress.

Gult
Gult är fult? Vi håller inte med. Däremot har den andra härliga egenskaper. Den gula färgen ger en tvåfaldig inverkan på det psykologiska planet. Färgen förknippas nämligen med glädje och energi, och på samma vis som färgen kan göra dig pigg kan den ge en lugnande inverkan. Dessutom är färgen starkt kopplad till vårt intellekt, så har du ett arbetsrum där hemma är gult ett ypperligt val av väggfärg.

Brunt
Kanske är det känslan av stabilitet och ro som gör att färgen har en positiv inverkan på människor med dålig koncentrationsförmåga. Den bruna färgen sägs nämligen stimulera våra praktiska talanger. Dessutom gör den oss harmoniska och lugna.

Rött
Den röda färgen har en stor inverkan på vår energinivå. För stora doser tenderar att göra oss stressade, men i lagom mängd kan den röda färgen även sprida värme och med det inge ett visst lugn. Vill du måla dig till ett rum fyllt med passion är det här färgen du ska satsa på.

Rosa
Vad sägs om ett rum som andas stillhet? Då är rosa rätt val. Den rosa färgen har nämligen en lugnande verkan och är starkt förknippad med kärlek. Mys-faktor var det här!

Svart
Svart driver tankarna till mörker, men även till auktoritet och stabilitet. Färgen är lätt att ta till sig, och är väl förknippad med elegans och stil. En trendfärg, helt klart.

Vitt
Vitt – den mest neutrala ton du kan hitta. Och som vi vet ger ljusa färger intrycket av att ett rum känns större än vad det faktiskt är. Den vita färgen sprider renhet och rofylldhet omkring sig, vilket gör färgen till en idealisk bas för väggarna i ditt hem.