Välj rätt gardiner för fönstren i ditt hem

Vi tycker att gardiner kan förhöja intrycket av ett helt rum. Inte minst för att det är mysigt och ombonat, men också för att det är en snygg inredningsdetalj och rent praktiskt både dämpar ljus och minskar insyn. Att välja rätt gardiner för dina fönster kanske inte känns som det allra lättaste, men det bör göras med omsorg för att det ska lyfta ditt hem. Vi ger dig några tips.

För dig som har ett centrerat fönster
Är ditt fönster placerat mitt på väggen bör du låta stången eller skenan sträcka sig en bra bit utanför fönstrets båda sidor. På så vis kan du låta gardinerna täcka väggen på sidan om fönstret när du inte har gardinerna fördragna.

För dig som har dubbla fönster
Låt gardinerna omge dina fönster. Här kan varje väggyta få prydas av en gardin, eller kanske till och med två. Dubbla gardinlängder mellan två fönster ger en fyllig känsla även när du ska mörklägga.

För dig som har ett fönster på en asymmetrisk vägg
Har du olika mycket vägg på vardera sida om ditt fönster? Här får du passa dig för att hänga upp gardiner på samma vis som för ett centrerat fönster. Det är lätt hänt att den ena sidan upplevs dominerande, eller kanske till och med övermäktig. Låt i stället gardinen enbart pryda den bredare delen av väggen. Satsa på en tillräckligt bred gardin för att täcka både väggpartiet och fönstret när det är dags att dra för – det skapar en härlig wow-effekt.

För dig som har fönster från golv till tak
Stora fönster är lika med mycket ljusinsläpp och mycket insyn. Här tycker vi att lamellgardiner är ett snyggt och praktiskt val för att skärma av för insyn men ändå låta dagsljuset sippra in.

3 tips från oss

  • Lyft taket genom att hänga gardinerna högt upp. Vi tycker att en skena ger bäst resultat!
  • Tänk på att alltid låta gardinstången eller skenan sträcka sig en bra bit utanför fönstrets båda sidor (eller sida om du har en asymmetrisk vägg) för att kunna maxa ljusinsläppet när du inte har rummet mörklagt.
  • För att skapa ett fylligt men ändå städat intryck rekommenderar vi att gardinen är dubbelt så bred som fönstret, och slutar precis vid golvet. Inte kortare, och inte längre.